Melancolia lui Lars von Trier este o drama SF combinata cu thriller care povesteste  relatia a doua surori, pusa teribil la incercare in momentul in care planeta alb – albastra ameninta sa se apropie. 

Sa o luam cu inceputul:

Genericul: Sunt prezentate cu incetinitorul  intamplari atat de pe Pamant cat si din afara lui, pana ce planeta noastra s-a ciocnit cu o alta. Mai tarziu veti realiza ca filmul a inceput… cum s-a sfarsit.

Partea I: Justine. Actiunea acestei parti se centreaza pe nunta personajului principal (Kristen Dunst), prezentata initial ca un moment extrem de fericit, dar care ulterior este perturbata de intrigi familiale si de aparitia neprevazuta a unei planete pana atunci ascunsa de Soare si care ameninta sa faca boom cu Pamantul.

Incepe cu o scena amuzanta: in drumul spre nunta lor, mirele si mireasa raman blocati cu limuzina intr-o curba. Ajunsi intr-un final la locul unde urmau sa celebreze cununia, pe cer se vede steaua Antares – din constelatia Scorpio. Aceasta va juca un rol extrem de important in viata personajului principal. De acum inainte ceva o va nemultumi ajungand  la  imbolnavire, simtind ca nu mai poate merge din cauza unei “tesaturi dese”. Un alt motiv de amuzament (pentru mine) a fost momentul in care seful Justinei spune: “De cate studii ai nevoie pentru a practica PR? Niciunul”

Pana la sfarsitul zilei, Justine ramane si fara sot si fara sef, iar Antares dispare din constelatie.

Partea a IIa: Claire. Aici este dezvaluita provenienta numelui filmului si replica ce a reusit sa ma marcheze este: “Viata pe pamant este malefica”

httpv://www.youtube.com/watch?v=wzD0U841LRM

De retinut:

– Sfarsitul lumii nu se asteapta cu Simfonia a 9a a lui Beethoven

– Daca vreti sa vi se urce sufletul in gat, sa fiti lasati cu un semn de intrebare, cu o fata uimita si cu o usoara depresie, mergeti la acest film. Chiar mertita si incercati sa vedeti partea pozitiva a ceea ce am scris un rand mai sus 🙂

Enjoy it while it lasts!

2 thoughts on “Melancolia (Melancholia) – 2011”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *