Astazi a inceput Les Films de Cannes à Bucarest, un eveniment pe care nu aveti motiv sa il ratati pentru ca dureaza pana pe 20 octombrie si aduce pe marile ecrane filme pe care nu prea mai aveti unde sa le vedeti – legal vorbind.

Filmul ales pentru a deschide festivalul a fost Habemus Papam, in regia lui Nanni Moretti, o comedie senina ce a rulat anul acesta in competitia de la Cannes. Actiunea se petrece in Vatican – acesta fiind subiectul multor filme mai tenebroase, iar scenariul il aduce in prim plan pe Michel Piccoli in rolul unui cardinal care este ales Papa si intra in  panica pentru ca nu isi poate asuma acest rol incarcat cu responsabilitati.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Mr8O687r-60

Lumea de la Vatican este prezentata extrem: incepe cu inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, dupa care sunt prezentati cei 108 cardinali electori ce se duc in incaperea de vot – Capela Sixtina – unde ulterior se ia curentul si de aici incepe amuzamentul. La al doilea vot, Melville a fost ales, moment in care apare efectul de “Sinuzita Psihologica” – asa a declarat noul Papa in cadrul unei sedinte cu un psihoterapeut in fata cauia s-a prezentat actor cu oboseala psihica. – Deformatia profesionala a psihoterapeutilor este ca vad depresie peste tot.

Nu stiu cum si prin ce metode, dar trebuie sa il vedeti! Habemus Papam este un film foarte amuzant, dar in acelasi timp emotionant si cu un final neasteptat, lasand in suspans intreaga Roma. Daca ar fi fost american, am fi putut spune ca exista si o parte a IIa…

Inca nu v-am convins? Iata melodia folosita in trailer si pentru una din scenele emotionante:

httpv://www.youtube.com/watch?v=hf2cnIDyKL8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *