Totul despre bruxism

Și dinții tăi au nevoie de o vacanță, așa că vom vorbi astăzi despre o problemă pe care eu o am de ceva vreme și știu că nu sunt singura: Bruxismul.

 

  • Ce este bruxismul?

Bruxismul este o parafuncție orală ce apare ca o manifestare inconștientă de scrâșnire a dinților, în special în timpul somnului. Deseori apare alături de alte tulburări – precum sforăit, apnee. În formele ușoare, bruxismul nu necesită tratament, dar la unele persoane pot apărea complicații serioase – modifcări ale dinților (care impun intervenție medicală). Și aici voi da exemplul meu: am reușit să obțin o fisură de toată frumusețea într-un molar, până la rădăcină – în timpul somnului.

Deoarece multe persoane nu își dau seama că au această problemă (dacă nu te trezești cu dureri, vei afla abia când îți va spune cineva că te-a auzit cum te luptai în somn), dar mai ales dacă treceți printr-o perioadă stresantă sau cu schimbări, este importantă cunoașterea simptomelor și controlul stomatologic regulat.

Necontrolat/netratat, bruximul tocește încet și sigur smalțul. Evident, acesta nu mai poate fi recuperat, ceea ce conduce chiar și la pierderea dinților.

 

  • Când și cum apare bruxismul?

Bruxismul din timpul zilei (care poate fi controlat) apare din cauza stresului/anxietății și apare ulterior evenimentelor triste/tensionate.

Bruxismul nocturn poate fi considerat și o reacție a organismului la malocluzie (alinierea greșită a danturii), dar și ca urmare a unor boli rare neurologice ale feței sau a tipului de personalitate (evident că cei agitați în timpul zilei nu vor fi îngerași în timpul somnului). De asemenea, poate apărea și ca efect advers al unor medicamente. Ca să nu mai spun de faptul că cercetătorii au descoperit legături între bruxism și alcool/ țigări/ cofeină/ oboseală/ apnee.

 

  • Care sunt simptomele și complicațiile bruxismului?

Ei bine, iată cam care sunt simptomele bruxismului: colegul/a de somn îți spune că azi-noapte ai avut o ceartă cu cineva și ai scrâșnit în somn, durere surdă de cap a doua zi, mușchii maxilarului sunt încordați sau dureroși – la articulație, răni pe interiorul obrazului.

În cazurile grave se ajunge la disfuncții maxilare, dureri constante de cap, insomnie sau anxietate/ depresie.

Aceasta problemă nu este una cu pericol pentru sănătate, dar poate cauza o serie de complicații neplacute. În lipsa tratamentului, acestea pot fi de genul: depresie, tulburări alimentare, insomnie, probleme dentare sau ale articulațiilor temporo-mandibulare, dinți rupți/sparți, gingii depărtate. În situațiile cronice, dinții pot fi erodați până la rădăcină – cum povesteam că am pățit acum ceva vreme, impunându-se implanturi, obturații de canal, coroane dentare, proteze.

De reținut este faptul că se poate modifica și aspectul feței.

 

  • Ce faci dacă bănuiești că ai bruxism?

În cazul în care nu te simți erou sau ești în negare până în ultima clipă, îți recomand să cauți un medic stomatolog bun (aici recomandarea mea dacă ești din București) și să îi faci o vizită. Prețul gutierei pentru bruxism este cam cât o masă la un restaurant scump. Rezultatele sunt cam cât vreo 3-4 salarii.

Gutiera pentru bruxism reprezintă un mulaj al dinţilor pe una dintre arcade ce va funcţiona ca un spencer pentru a nu mai atinge şi toci suprafaţele ocluzale.

 

  • Sfaturi pentru cei care au bruxism

Așa cum am spus și în prima parte a articolului, dinții noștri mai au nevoie de o vacanță din când în când, așa că ar fi minunat să reducem alimentele și băururile ce conțin cofeină (cola, ciocolată, cafea) și alcoolul. Guma de mestecat este iarăși de evitat deoarece forțează suplimentar mușchii maxilarului – ceea ce nu ne dorim.

Consumă multă apă în fiecare zi pentru a-ți asigura nivelul de hidratare și elasticitate a mușchilor.

Dar mai important decât orice este reducerea nivelului zilnic de stres.

 

Sursă foto featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii