Cum orice zi buna incepe cu mult soare si o priveliste de milioane (v-am aratat-o ieri), astazi am avut parte de o vreme minunata – cred ca voluntarii TIFF au avut ceva relatii la inmh!

 

Lumina din ochii ei (The light in her eyes) – 2011

Filmul trateaza o problema despre care nu imi voi exprima punctul de vedere: Islamismul si cum este aceasta religie inteleasa de femei.

Lumina din ochii ei spune povestea unei lidere care provoaca femeile din comunitate sa isi traiasca viata dupa invatatura Coranului fara sa renunte la propriile vise. Se pune foarte mare accent pe citirea corecta si pronuntia consoanelor din Coran, iar fetele sunt invatate ca:

– in islam, dragostea vine dupa casatorie

– vei fi judecata (ca femeie) intai pentru casa si familie. Nimeni nu te intreaba de cariera si asta ar trebui sa fie pe ultimul plan

– purtatul jihabului este un drept al femeii

Va recomand sa vedeti acest film daca doriti sa cunoasteti mai multe lucruri din “interior” si cum inca se impune dictatura religioasa in Siria, in secolul 21.

 

TIFF Lounge cu Andi Vasluianu

In urma vizionarii filmului Despre oameni si melci (pe care spuneam ca trebuie neaparat sa il vedeti) a avut loc o sesiune de Q&A cu Andi Vasluianu care a trebuit sa faca fata avalansei de intrebari din partea publicului. Si nu parea ca ii este greu – deh, pasiunea!

Am aflat cu aceasta ocazie ca:

– ar fi scos muzica din anumite momente emotionante

– ii place scena finala cu Andreea, sotia lui – veti intelege despre ce este vorba daca vedeti, desigur

– nu a filmat deloc la Cimpulung, dupa cum presupuneam

– a fost tinut putin pe jar pana sa afle ca a obtinut rolul sefului de sindicat – Tudor Giurgiu il tot chema la probe

 

Diaz: Don’t clean up this blood – 2012

Trebuie sa va spun din start ca mi-am dorit foarte mult sa vad acest film pentru ca auzisem un zvon privind intro-ul. Zvonul s-a adeverit: pana sa intram in sala de cinema, un elicopter a survolat zona si la un moment dat a aruncat in toata piata Mihai Viteazul flyere negre Diaz: Don’t clean up this blood sub forma de manifeste.

Filmul (in regia lui Daniele Vicari) a avut premiera la Berlin, unde a luat locul 2 – premiul publicului. Este realizat dupa un caz real, iar victimele prezente la evenimentul de lansare au declarat ca producatorii au fost “prea blanzi”.

Povestea: Summit-ul G8 se apropia de sfarsit si la scoala Diaz Pascoli din Genova (punctul de intalnire al manifestantilor anti-globalizare), la pu?in timp dup? miezul nop?ii, tinerii veni?i din întreaga Europa sunt “invadati” de Politistii care intra in scoala. Timp de cateva ore Politia are grija ca toti sa sfarseasca ori in balti de sange, ori in detentie.

Filmul urmareste evenimentele din acea zi atat din punctul de vedere al victimelor, cat si din perspectiva autoritatilor care s-au transformat in “calai” pentru cateva ore. Adevarul iese la iveala pana la urma. Insa ranile fizice si psihice poate nu trec niciodata.

 

Petrecerea Ursus – Fabrica de bere Ursus

Circula o vorba potrivit careia “ce se intampla la Cluj ramane pe bloguri. Sau la Cluj”. Prefer a doua varianta.

Eu atat va spun: nu consum alcool – de aici fiecare isi trage concluziile sau ma poate contacta pentru povesti :)) (glumesc, desigur)

2 thoughts on “TIFF 2012 – Ziua 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *