Sanatatea dentara sau cum sa zambesti ca un Star!

90% dintre tinerii romani cu varstele intre 10 si 17 ani nu viziteaza medicul dentist nici macar o data pe an, iar 1 din 2 adolescenti prezinta problem gingivale si are nevoie de aparat dentar.

Mai copii! Un zambet sanatos si atractiv se mentine printr-un periaj corect, prin folosirea atei dentare, printr-o dieta sanatoasa si un control regulat la medicul stomatolog.

Factorii care supara dantura si o fac sa o ia razna sunt:

Consumul bauturilor gazoase – Numarul adolescentilor care consuma bauturi gazoase este aproape dublu in prezent fata de anii trecuti. Sucurile si alte bauturi carbogazoase contin un numar foarte mare de zaharuri si arome acide ce pot eroda smaltul dintelui, ducand in final la aparitia cariei dentare.

TIPS! Bautul sucului printr-un pai ajuta la reducerea contactului bauturii cu dintii, astfel diminuand daunele provocate de acesta. Apa bauta dupa suc ajuta la clatirea cavitatii bucale si reduce riscul de aparitie a cariilor.

Fumatul pateaza dintii, duce la o respiratie urat mirositoare si mareste riscul aparitiei bolilor periodontale (boala a gingiei) si a cancerului oral.

Tulburari ale alimentatiei – Bulimia si anorexia reprezinta serioase tulburari alimentare. Pe langa complicatiile de sanatate pe care le poti face, aceste tulburari duc si la distrugerea smaltului dintilor intr-un mod vizibil. Medicii dentisti pot identifica tulburari ale alimentatiei dupa efectele produse asupra danturii si pot recomanda consiliere psihologica.

Piercingul oral – Daca te tenteaza sa-ti pui un pierce in buza, limba sau obraz, trebuie sa constientizezi ca si acesta reprezinta un risc. Piercingul oral creste riscul de a-ti ciobi dintele in timp ce mananci, dormi, mesteci sau vorbesti. Astfe, poti ajunge la: 1) fracturarea dintelui, care în cele din urma are nevoie de obturatii, coroane sau chiar tratamente de canal; 2) umflarea limbii, ce iti poate restrictiona respiratia; 3) infectii dureroase; 4) sangerari greu de controlat; 5) otravirea sangelui si cheaguri de sange.

Stresul academic si bruxismul  De multe ori se intampla ca adolescentii sa stea o noapte intreaga nedormiti, invatand pentru a trece un examen important sau “prea stresati” de admiterea la colegiul dorit. Din pacate, acest stres poate dauna danturii, ducand la un automatism masticator prin miscari bruste, repetate (bruxism), la tulburari temporo-mandibulare (ATM) –  o conditie dureroasa care face dificila deschiderea si inchiderea gurii.

Pentru o dantura sanatoasa va rog eu: 

1. Consultati medicul dentist inainte de a va albi dintii!

2. Purtati aparat dentar, daca medicul spune ca aveti nevoie! Unele sunt chiar cool!

3. Alegeti alimentele sanatoase!

—-

smile like a music star

Considerati ca aveti un zambet perfect? Aveti intre 13 si 17 ani si vreti premii foarte tari pentru meritul de a avea o dantura sanatoasa, intrati in ACEASTA aplicatie , scrieti niste versuri care sa convinga si “Smile like a music star“!

Castigatorul marelui premiu – un sistem Guitar Hero si interpretarea versurilor de catre ambasadorul campaniei, Razvan Krem Alexe– va fi ales in urma voturilor juriului si ale publicului.

Pe langa premiul cel mare, toti cei inscrisi in campanie primesc automat un voucher in valoare de 200 lei pentru tratamente stomatologice in cadrul clinicii DentEstet. De asemenea, la finalul perioadei de inscrieri, juriul va decide 4 finalisti care vor primi gadget-uri, casti audio, dar si tratamente dentare in valoare de 100 euro.

Zambet sanatos va doresc!

4 thoughts on “Sanatatea dentara sau cum sa zambesti ca un Star!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii