LEFKADA – Cum ajungi?

Am strans idei din stanga si dreapta, le-am testat in cele 8 zile de plimbat prin Lefkada si va voi face mai departe cateva recomandari. Pana atunci, sa va povestesc putin despre …

Drumul catre Lefkada

Pentru inceput, ar trebui sa stiti ca Lefkada este o insula muntoasa, a patra ca marime dupa Corfu, Kefalonia si Zakynthos, aflata in partea vestica a Greciei – si singura de aici pe care puteti ajunge fara a face combinatii de N luate cate K si fara a folosi feribotul. -> Motiv pentru care va recomand sa folositi masina personala, altfel nu stiu cum ati putea descoperi toate minunatiile pe care le ofera insula.

Discutiile au dus initial catre drumul nou, insa astrele s-au impotrivit si am aflat ca ar fi destul de urata ultima portiune si inca ceva de ocolit pentru a ajunge in Lefkada, asa ca am mers prin Sofia (o idee destul de gresita este sa traversati Bulgaria pe timp de zi. INGROZITOR de aglomerat peste tot)

Harta drum Bucuresti - Lefkada

(Click pe harta pentru traseu G. Maps)

1. Vigneta din Bulgaria se cumpara ori imediat dupa ce ati trecut de primul punct de control din Bulgaria, pe dreapta, ori de la benzinaria Shell – la aproximativ 2 km de granita (Giurgiu – Ruse). Pretul vignetei este de 30 de lei pentru o saptamana si se poate plati atat cu lei, cat si cu leva/euro/dolari si poate chiar dolari singaporezi, daca va straduiti putin 🙂 Aceasta va fi obligatoriu lipita pe parbriz,  deoarece va mai treziti (la propriu) din cand in cand cu blitz-ul pe voi si cu politia in spate. Am patit-o.

ATENTIE! La Vama Giurgiu schimbul de tura este intre 06.00 – 08.00. Va doresc sa nu il prindeti.

Daca traversati Bulgaria pe timp de zi (dupa cum spuneam, nu recomand), tineti neaparat cont de limitele de viteza pentru a evita supararile. Noaptea pana si Politia doarme.

2. Traseul prin Bulgaria trebuie sa va duca pe centura Sofiei, altfel s-a zis cu tot timpul vostru de plaja! Tineti minte: drumul de vis in Bulgaria este Ruse – Sofia – KULATA > aici este granita cu Grecia si momentul in care va veti simti oameni din nou.

Estimativ, traversarea Bulgariei se face in 7-8 ore. Ca sa stiti, sa nu aveti asteptari false.

3. Exista acest mit conform caruia benzina si motorina sunt mai ieftine in Bulgaria decat in Grecia. Ei bine, este un mit. Motorina e mai scumpa in Bulgaria, iar in Grecia este mai ieftina decat benzina (aproximativ 5,7 lei, in conditiile in care benzina e 7,7lei). De asemenea, mai aducem in discutie si calitatea combustibilului – care cam lasa de dorit peste tot.

Daca aveti masina cu motor pe benzina, puteti sa ii faceti plinul din Bulgaria, chiar la intrare in tara gasiti Shell si Lukoil pe sensul vostru de mers. Daca aveti masina cu motor diesel… mai stati o tura pana treceti in Grecia.

Mare atentie! Daca doriti sa alimentati in Grecia, pe autostrada, sa nu va speriati daca nu vedeti benzinariile. Pentru a avea acces la ele va trebui sa coborati de pe autostrada.

4. Din Kulata (granita) mergeti catre Thessaloniki, de unde se urmaresc indicatoarele de Atena, iar apoi sunt indicatoare catre Egnatia Odos (E90) – care este de fapt denumirea autostrazii.

Mai exact, ruta voastra prin Grecia va fi:  Thessaloniki – Atena (E75) – Egnatia Oros (E90) – Ioannina – Preveza.

Drumul acesta este fascinant pentru cei carora le plac tunelurile. Sunt 48 de tuneluri pe intreg traseul.

La intoarcere, ruta va fi: Preveza – Ioanina – Grevena – Thessaloniki.

5. In Grecia nu aveti de platit vignete, insa veti avea taxe de autostrada, insumand 6 euro + inca 3 euro taxa pasajului subacvatic din Preveza.

Politie pe autostrada am vazut doar la dus, un singur echipaj usor plictisit. Daca nu va lansati cu viteze de n-a vazut Grecia, totul este ok (140-150 km/h = decent).

In pasajele lungi de 400-3000m limita este 80-100 km/h si nici urma de aglomeratie, asa ca ati mai putea recupera din timp 🙂 Cu toate acestea, aveti grija la iesirile din pasaje unde sunt amplasate camere de filmat. Inca nu am primit “facturile” pentru depasirea limitei de viteza, dar va anunt  daca e ceva.

Din Preveza se intra in tunelul subacvatic de 1600m, unde viteza maxima este de 60 km/h, iar taxa este de 3 EUR/ masina. Mai departe se merge spre Aghios Nikolaos pana la podul care leaga Insula Lefkada de continent (pod plutitor ce masoara 50 metri), primul oras este Lefkada Town.

Taxe drum Bucuresti – Lefkada:

Pod Giurgiu – Ruse: 3 euro dus – 2 euro intors

Vigneta Bulgaria: 10 leva (daca mergeti mai mult de 7 zile in Grecia va trebui sa va cumparati vigneta pentru 2 saptamani, ca sa nu aveti dureri de cap)

Taxe autostrada Grecia: 1.20 EUR + 2.40 EUR + 2.40 EUR

Taxa tunel subacvatic PREVEZA – 3 EUR (6 EUR dus-intors).

Dupa ce ati facut toate astea, ajungeti aici:

Ce mai cauta lumea:
  • lefkada harta
  • Harta lefkada
  • traseu bucuresti lefkada
  • bucuresti lefkada
  • https://korinams ro/2014/07/29/lefkada-cum-ajungi/

4 thoughts on “LEFKADA – Cum ajungi?”

  1. Exista cum ajungi jos, in parcare un fel de rulota-chiosc, numita ”Cantina” , care in sezon are cateva ceva de mancare Din nou am ajuns pe blogul tau la acest superb articol dedicat insulei Lefkada .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii