Bacșișul în lume

Știu foarte bine cât de urât se uită anumiți chelneri la tine dacă nu le lași bacșiș sau nu este cât se așteptau (în România procentul este de 10-15% din valoarea notei). Sau am mai întâlnit cazuri când uită să îți aducă restul… pentru că ce e de la 66 de lei la 100 este al lor prin lege.

Ei bine, pentru a nu-i lăsa pe cei din baruri/ restaurante să te facă să te simți prost (deși probabil nu te vei mai duce vreodată pe acolo), îți fac o listă cu procentul “de bun simț” pe care se așteaptă cei care te servesc să îl primească la final. De asemenea, probabil ai întâlnit sau vei întâlni zone pe unde se aleargă după tine cu banii, pentru că oamenii chiar nu acceptă “atenții”, sau unde bacșișul ideal este trecut pe nota de plată. Hai să vedem:

AFRICA

  • Africa de Sud: 10-20%
  • Egipt: 10%
  • Madagascar: 10%
  • Maroc: 10-15%
  • Senegal: bacșișul nu se practică, dar dacă ai avut o experiență senzațională, nu strică să îi răsplătești pe cei care au contribuit la asta;

AMERICA

  • Argentina: deși este practicată metoda bacșișului trecut pe nota de plată, dacă nu îl găsiți în listă, atunci 10% din valoarea consumației este suficient;
  • Bahamas: 10%
  • Bolivia: bacșișul este inclus în nota de plată, dar va fi apreciată orice sumă suplimentară;
  • Brazilia: 10% – asta dacă nu este inclus în nota de plată;
  • Canada: 15-20%
  • Columbia: 10%
  • Costa Rica: bacșișul este inclus în nota de plată, dar în cazul unei serviri excepționale, nu se supără nimeni pentru 10% în plus;
  • Cuba: 1 dolar pentru servire excepțională;
  • Mexic: 10-15%
  • Peru: până în 10%
  • Puerto Rico: 15%
  • Venezuela: 10%

ASIA

  • China: bacșișul nu se practică. Lasă 3% în orașele mari pentru servire excepțională;
  • Cambogia: în restaurantele de lux, regula este să lași un bacșiș de 10%, iar în localurile de cartier/ din zonele turistice este suficient să lași mărunțiș;
  • Coreea de Nord: nu se practică bacșișul;
  • Coreea de Sud: maxim 10%;
  • Filipine: 10%
  • Hong Kong: 15%
  • India: poate fi inclus în nota de plată. Altfel, 10% lași doar dacă servirea a fost excelentă;
  • Japonia: bacșișul este considerat o insultă;
  • Pakistan: 10-15%
  • Singapore: dacă citești cu atenție nota de plată, vei vedea că au inclus deja 10% bacșiș;
  • Taiwan: ca și în cazul Singapore, vei avea bacșișul trecut deja pe nota de plată;
  • Thailanda: 5-10%
  • Vietnam: inclus pe nota de plată. Dacă nu îl găsești, atunci 10%;

AUSTRALIA și NOUA ZEELANDĂ

  • Australia: australienii nu obișnuiesc să lase bacșiș, dar dacă insistați puteți rotunji nota de plată, însă nu depăși 2 dolari. Lasă 10% doar în restaurantele cu pretenții;
  • Noua Zeelanda: Bacsisul nu se practica. Lasa 10% doar in restaurantele cu pretentii.

EUROPA

  • Albania: 10%
  • Austria: 5-10%
  • Belarus: 5%
  • Belgia: 10%. Cu toate acestea, pentru că se plătește cam peste tot cu cardul, restaurantele au început să includă bacșișul în nota de plată. Nu lași niciodată bacșiș taximetriștilor sau la recepțiile hotelurilor;
  • Bulgaria: 10-12%
  • Croația: având în vedere prețurile monstruoase de aici, 5-10% sau rotunjirea sumei este suficient. De obicei, bacșișul este inclus în nota de plată;
  • Cehia: 10-15%
  • Danemarca: după cum vei vedea, în unele țări scandinave nu se practică bacșișul. Este și cazul Danemarcei;
  • Elveția: 5-10%
  • Finlanda: nu se practică;
  • Franța: 5-10%
  • Germania: 5-10%
  • Grecia: 10% e considerat generos, 5% e ok. De Crăciun și Paște, restaurantele te obligă să lași 18%. Taximetriștii vor rotunji singurei suma atunci când îți vor da restul – fix ca în București;
  • Irlanda: 10-15%
  • Italia: 10% – asta dacă ești generos și lași peste prețul de Coperto care-ți apare automat pe nota de plată (include locul la masă, dar și micile atenții “din partea casei”)
  • Malta: 10% este ideal. Prin locurile în care am fost mi s-a spus că românii sunt cei mai zgârciți la bacșiș. Să nu ne facem de râs, zic;
  • Muntenegru: 10%. Ca și în Italia, și aici găsești “coperto” pe nota de plată, iar unele restaurante îți scriu la final care este suma finală la care se așteaptă;
  • Norvegia: dacă nu exista taxă pentru serviciu, lasa 10%;
  • Olanda: nu se practică bacșișul;
  • Polonia: 10-15%
  • Portugalia: 5%
  • Rusia: 10-15%
  • Spania: 7-10%, pe lângă taxa de serviciu. Pentru spanioli, “propina” este sfântă;
  • Suedia: în lipsa unei taxe de serviciu deja trecute pe notă, lasă 10%;
  • Turcia: 5-15%
  • Ucraina: 5-15%
  • Marea Britanie: 10-15%. Cu toate că există un procent dorit, cei din baruri se pot simți jigniți dacă primesc bacșiș, deoarece ei nu se așteaptă la asta;

ORIENTUL MIJLOCIU

  • Iran: 10%
  • Israel: 10-15%
  • Oman: nu se practică
  • Arabia Saudită: 5-10%
  • Emiratele Arabe Unite: 15-20%. Pentru a fi tratat regește, 50 de euro sunt suficienți;
  • Qatar: 15-20%.

Puțină istorie nu strică niciodată: Unii spun că originea bacșișului ar fi pe undeva la sfârşitul Evului Mediu, când un nobil i-ar fi dat câteva monede unui servitor, în semn de apreciere. Dar și britanicii au o poveste frumoasă despre asta: în secolul al XVI-lea, cei care trăgeau peste noapte la un han, lăsau dimineaţă câţiva bani în plus, dacă erau mulţumiţi de servicii. A apărut apoi în Anglia borcanul cu mărunţiş. Dacă voia să fie servit imediat, clientul lăsa de la bun început o monedă pe tejgheaua cârciumarului.

Dacă ai întâlnit situații speciale în anumite țări, orașe sau baruri, te rog să îmi spui. Ar ajuta 🙂

Sursă poză featured

4 comentarii
  1. Raluca
    2 ani în urmă

    Sunt de acord cu bacsisul dar am avut si situatii in care nu am lasat.. motivul a fost simplu, servirea proasta si intarziata, in ciuda faptului ca nu era aglomeratie deloc, chelnerul nici nu se obosea sa se grabeasca. La sfarsit parca avea pretentii putin la bacsis, am vazut asta pe fata lui(lor, mi s-a intamplat de mai multe ori). Exista salarii, sunt platiti sa isi faca treaba cat mai bine posibil. Poate unii muncesc foarte mult in fiecare zi ca sa primeasca lunar acei bani pe care-i strang din bacsis.

    • Corina-Maria
      2 ani în urmă

      Și mie mi s-a întâmplat să nu las – ori chelnerii s-au purtat ca și cum nu aș fi existat, ori mâncarea lăsa de dorit…Dar, cum ar spune o prietenă: oricum nu mă mai întorc 🙂
      Și sunt convinsă că unii fac mai mult bacșiș decât salariul nostru lunar. Dar nah, fiecare cu alegerea/norocul lui.

  2. OanaZamfir
    2 ani în urmă

    Iata ca am citit un mesaj foarte interesant prezentat intr-o maniera dificil de gasit in netul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar reglati-va ceasul pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

  3. Good manners – SPAIN | KorinaMS
    2 ani în urmă

    […] In Spanish restaurants, a gratuity is usually added to the bill. If it is not included, leave a minimum tip of 10 percent. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *