Bruxelles – cum ajungi și ce vizitezi?

Chiar dacă te simți mai puțin curajos – din cauza evenimentelor ce au avut loc de curând în Bruxelles -, eu tot vin cu recomandarea unei vizite în acest oraș ce ar părea plictisitor din poveștile unora, dar fascinant din ale altora. Așadar, să vedem ce e de vizitat și pe unde, atunci când alegi un city break în Bruxelles:

 

Cum ajungi în Bruxelles?

Aici lucrurile sunt relativ simple: în ambele dăți eu am zburat cu Wizz Air, până pe aeroportul Charleroi. Cu a doua ocazie am apelat și la Ryan Air, pentru întoarcere – combinația aceasta m-a costat aproximativ 250 lei dus-întors.

Din Charleroi nu ai foarte multe variante de transport pentrua ajunge în Bruxelles, drept care îți recomand să apelezi la un Shuttle Flibco. Îi găsești ori înainte de a ieși din aeroport, ori chiar în parcare (autocarul pleacă de la platforma 6). Biletul dus, cumpărat pe loc, costă 17 euro și poate fi achitat cu cardul.
Dacă dorești să achiziționezi online, biletele dus-întors costă 28 euro/ persoană – nu este nevoie să printezi, poți arăta mailul cu biletele plătite.

Programul Shuttle-ului este din 30 în 30 de minute – din/până la Gare du Midi, iar până la destinație faci aproximativ 45 de minute.

 

Ce vizitezi/ faci în Bruxelles?

 

  • Grand Place

Această piață a fost clasificată în anul 2000 drept sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO și este chiar o minune arhitectonică.

Poți vizita Primăria – dacă simți nevoia – sau să atingi statuia L’Ilot Sacre de lângă – făcând asta, se spune că vei reveni în capitala Belgiei. În cazul meu s-a aplicat „minunea”.

Piata Primariei - Statuie (Bruxelles)

O dată la doi ani, aici are loc un eveniment foarte interesant, însoțit de un spectacol de muzică și lumini: Flower Carpet. Este spectaculos să vezi în toată piața o mare de flori. Anul acesta, Flower Carpet va celebra 150 de ani de prietenie cu Japonia în perioada 12-15 august. De neratat.

 

  • Manneken Pis

Nu departe de Grand Place este micuța statuie (uriașă în fotografii) a băiețelului indecent 🙂 pe care o poți găsi în unele zile chiar costumată – pentru ocaziile speciale din Belgia. Eu nu am avut acest noroc, deși era anunțat costumul unui jucător de lacrosse. Să considerăm că am fost norocoasă pentru că am ajuns acolo pe la ora 22:00, când nu mai era nimeni.

Vis-a-vis este un pub foarte simpatic ce poartă numele celebrei statui. Îți poți trage sufletul aici, la o bere. Sau poate vrei să mergi după colț, la Delirium – locul de unde a plecat și berea cunoscută cu același nume.

 

  • Atomium și Mini-Europe

Devenit simbolul Belgiei, Atomium este un loc… interesant. Situat cumva la capătul pământului (metroul linia 6, pe direcția Roi Baudouin – Koning Boudewijn, până la stația Heysel-Heizel, iar de aici mai faci o o plimbare de aproximativ 5 minute în direcția Bruparck), a fost construit inițial pentru o expoziție din 1958. Are forma unui atom de fier, la o scară de 165 de miliarde și este compus din nouă sfere – fiecare cu un diametru de 18 metri, unite prin 20 de tuburi, fiecare cu un diametru de 3,3 metri şi o lungime cuprinsă între 23 de metri (pentru muchie) şi 26 de metri (pentru diagonală).

Atomium-ul găzduieşte o expoziţie permanentă despre istoria imensității, într-una dintre sfere. Din sfera superioară poți vedea orașul, dintr-un restaurant panoramic (deschis până pe la 23:00).

Pentru că Bruxelles-ul este capitala Europei, dacă vii aici este ca și cum ai vizita întreaga Europa. Așa a apărut Mini-Europe, un muzeu în aer liber ce găzduiește sute de machete ale unor monumente reprezentative de pe continentul nostru. Monumentul care reprezintă România este… Palatul Mogoșoaia!

Dacă vrei să vizitezi ambele obiective din zonă, trebuie să scoţi din buzunar 23 euro pentru un bilet. Dacă vei intra doar la Atomium, atunci plătești 11 euro.

 

  • Parcul Cinquantenaire

Acest loc a fost epicentrul Expoziției Internaționale din 1880 ce a avut loc la Bruxelles, când se sărbătoreau 50 de ani de la obținerea independenței Belgiei – tot atunci s-a plănuit și construirea unui Arc de Triumf (pe care în puteți vedea acum, la intrarea în parc). Acesta a fost finalizat în anul 1905, iar cu ocazia altor expoziții internaționale, Arcului i s-au anexat câteva construcții, ajungând să aibă actuala formă de U.

Una dintre aripile Arcului găzduiește în prezent Muzeul Regal al Forțelor Armate și Istoriei Militare (KLM-MRA), iar cealaltă este sediu pentru Muzeul Cinquentenaire și AutoWorld.

Recomand cu căldură o vizită în acest parc (chiar dacă nu ești mare fan muzee), pentru relaxare. Te întinzi frumos pe iarbă și planifici următoarea vizită, poate chiar către…

 

Parlamentariumul reprezintă centrul de vizitare al Parlamentului European, unde puteţi descoperi lumea politicii europene cum nu ți-o prezintă canalele de știri.

Atracţiile Parlamentarium includ:

Un spaţiu 3D reprezentând o hartă a Europei
O proiecție 360 cu ecran digital
O vizită virtuală interactivă prin Europa pentru a descoperi fiecare stat membru
Un perete video cu mesaje de la membri ai Parlamentului European

Centrul este accesibil în 23 de limbi, intrarea este gratuită. După vizită puteţi pierde timpul prin cafenele, restaurante şi snack-baruri aflate în complex.

Districtul European – ce găzduiește sediile administrațiilor Consiliilor și Comisiei Europene – se află în triunghiul format de Parcul Bruxelles, Parcul Cinquantenaire și Parcul Leopold. Ca că ajungeți aici, vă opriți la stația Schuman – unde veți întâlni funcționari europeni îmbrăcați la patru ace.

Detalii despre cladirile Uniunii Europene aflate in Bruxelles.

Paranteză: Prima dată când am ajuns în Bruxelles am fost cazată la Crowne Plaza, în acest District (din ce am observat, acest hotel a fost mutat).  Având vedere către Parlament, ne era interzis să deschidem geamul camerei – altfel, o musculiță roșie ar fi tremurat suav pe fruntea celui care ar fi făcut asta 🙂

 

Situată lângă dealul Treurenberg din Bruxelles, biserica romano-catolică este adesea folosită pentru ceremoniile catolice de interes naţional.

În 1047, Lambert al II-lea, contele din Leuven a fondat un capitol în această biserică şi a organizat aducerea aici a moaştelor Sfântului Gudula, adăpostite înainte de atunci în Saint Gaugericus. Sfinţii apărători al bisericii, arhanghelul Mihail si Sfântul Gudula (martir), sunt, de asemenea, sfinţii protectori ai orașului Bruxelles. În secolul al XIII-lea, catedrala a fost renovată în stil gotic, iar faţada a fost finalizată la mijlocul secolului al XV-lea. De atunci, a mai durat 300 de ani până când biserica a ajuns la forma ei completă și actuală, în anul 1519 (cam cât va dura pentru noi să avem metrou în Drumul Taberei).

Adresa: Sint Goedele voorplein / Parvis Saint Gudul; Preț intrare: 6 euro; Program și informații: aici

 

  • Tururi gratuite – walking tours

De curând (cred eu) a apărut această modă a tururilor gratuite oferite de localnici afiliați unor rețele mai mari. Așa am ajuns să facem un tur cu ghidul Magali de la  Sandeman’s New Europe. SENZAȚIONAL! Amuzant, încărcat cu informații pe care nu le găsești prin cărțile ”How to make it in Brussels”.

Nu uita să te programezi înainte – ai link mai sus – pentru a-și face ghidul o idee asupra numărului de oameni cu care se va întâlni la punctul anunțat.

 

Era evident că într-un oraș din țara berii nu poți să ratezi un tur al berilor. Acesta nu este gratuit (cum era de așteptat), dar este o super experiență pentru fanii berii.

Procedează la fel, cu programare (link în subtitlu).

 

  • Wafe și ciocolată, multă ciocolată

Nu cred că pot recomanda un singur loc aici, ar fi stupid. ORIUNDE vezi ciocolată, oprește-te. Sigur o să fie delicioasă!

 

Așadar, aștept să îmi spui că ți-a luat bilete pentru câteva zile. Și că nu ai uitat să pui în bagaj și niște haine mai groase, pentru că vremea de acolo nu prea știe de glumă.
Acum… fă-ți planuri de hoinărit pe străzi și enjoy Brussel.

____

Poză featured – Parc Cinquantenaire

Fotografii cu Flowers Carpet – arhiva personală, din tinerețe.

Restul fotografiilor au fost realizate cu ajutorul Canon EOS M3 Kit EF-M 18-55 de la F64.ro

 

3 thoughts on “Bruxelles – cum ajungi și ce vizitezi?”

  1. Din poze mi se pare ca Bruxelles seamana putin cu Viena ca stil arhitectonic, deci merita vizitat doar pentru asta. Pe partea de food travel ma astept sa fie mult peste vienezi, care au un stil prea germanic la gatit (snitzel si legume fierte…).

    N-am fost la Bruxelles, dar poate prind in City Break ca sa iau pulsul orasului 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii